PaperModels.pl
Rozważania znad maty - Wersja do druku

+- PaperModels.pl (https://papermodels.pl)
+-- Dział: Forum - zagadnienia ogólne (https://papermodels.pl/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Różności czyli galimatjas. (https://papermodels.pl/forumdisplay.php?fid=32)
+--- Wątek: Rozważania znad maty (/showthread.php?tid=11596)

Strony: 1 2 3 4

Rozważania znad maty - Winek - 14-05-2021

Witam Kolegów.

Po co taki wątek?
Chciałem podzielić się z Wami różnymi przemyśleniami, które mnie ostatnio nachodzą. Oczywiście najczęściej związanymi z naszym hobby.

W kilku wątkach na naszym Forum poruszałem sprawę dalszego klejenia po ukończeniu Apraksina.
Wynikiem tych dywagacji był wybór kilku modeli do wykonania w najbliższym czasie.
Pozwolę sobie powtórzyć zamieszczone już zdjęcia:

[Obrazek: thumb_986_08_05_21_9_19_02_148411311.jpeg]
[Obrazek: thumb_986_08_05_21_9_19_01_14841546.jpeg]

Dlaczego taki wybór? Otóż:

SCHARNHORST (wyd. A.Haliński) – jak wielu z Was wie, marzę o sklejeniu tego modelu od wielu lat; odkładam projekt z roku na rok z różnych powodów; niestety czas biegnie, oczy coraz słabsze, najwyższa chyba pora zabrać się za niego jeszcze w tym roku; później może być za późno.

U-BOOTY t, VIIc i IXc (wyd. FLY Model) – bardzo ładnie opracowane zachęcają do wykonania; tym bardziej kiedy widziałem je na wielu wystawach i pięknie się prezentowały.

PZL 23B KARAŚ (wyd. FLY Model) – również bardzo ładnie opracowany jeden z kultowych w naszym gronie modeli; od dawna marzę o wykonaniu wspaniałej trójki  tj. PZL P-11c, PZL 37B Łoś i oczywiście przywołany Karaś; P-11c już mam, Łosia zacząłem kleić w ubiegłym roku i niestety z powodu trwałego uszkodzenia kilku części prace przerwałem; Karaś jest zachęcający, ale chyba zbyt pracochłonny przed Scharnhorstem.

U-47 (wyd. Model-Hobby) – świetnie opracowany modelik, bardzo nadający się na tzw. odpoczynkowy; myśl o jego sklejeniu naszła mnie już w ubiegłym roku ale wywołanie akcji zbiorowego klejenia modeli z wiązanych z Bitwą Cuszimską spowodowało odłożenie go na później.

ORP ORZEŁ (wyd. Model-Hobby) – jeden z moich sztandarowych planów do realizacji; kiedyś zakupiłem opracowanie A.Halińskiego ale to wydanie bardziej mi odpowiada; brak wszystkich zapowiadanych dodatków do tego modelu każe jeszcze z nim poczekać.

ORP JASKÓŁKA (wyd. GPM) – również jeden z moich sztandarowych planów do realizacji; posiadam już opracowanie A.Halińskiego oraz Małego Modelarza ale to wydanie, sprezentowane zresztą przez samego autora Krystiana Grzybowskiego (jeszcze raz serdeczne podziękowania) najbardziej mi odpowiada; do zastanowienia.

TORNIO (wyd. Modelik) – bardzo ciekawy i nietypowy model, a właściwie modelik, pięknie opracowany przez Tomasza Urmanina, który mi to wydanie sprezentował (jeszcze raz serdeczne podziękowania); jako że lubię konstrukcje nietypowe wart jest zastanowienia.

ORP ODWAŻNY (wyd. Draf Model) – bardzo ładny, ciekawy i prawie świetnie opracowany model znanej mi z autopsji jednostki; wstrzymuję się od sklejenia tego modelu praktycznie od samego momentu ukazania się z powodu braku wyposażenia sterówki, co przy tej skali modeli jest sporym mankamentem; mam zakupione wszystkie oferowane przez wydawcę dodatki, nawet kilka zdjęć zdezelowanej sterówki okrętu, słowne opisy wyposażenia od kolegów służących na tych okrętach; jak kiedyś wybiorę się do archiwum Marynarki Wojennej i uzupełnię wydanie o plany sterówki z pewnością zabiorę się za ten model; na tę chwilę odstawiam do poczekalni.

PZL-38 WILK (wyd. WAK) – niezbyt skomplikowany, świetnie nadający się na model odpoczynkowy oraz powrót do przeszłości, do roku 1967, kiedy skleiłem Wilka z Małego Modelarza; jeszcze sobie poczeka.

Z pewnością każdy z Was ma podobne rozterki przy wyborze kolejnego modelu do sklejenia.
Ja postanowiłem podzielić się z Wami swoimi w osobnym wątku aby nie zaśmiecać Waszych i nawet swoich relacji tematami obocznymi.

Jeśli macie dla mnie jakieś uwagi lub propozycje, lub ochotę na taką dyskusję, zapraszam do udziału.
Mam jeszcze jeden cel otwarcia tego wątku ale o tym później.

RE: Rozważania znad maty - Hastur - 14-05-2021

Wiesiu, wszystkie są ładne, choć ja osobiście jestem za pływającymi!

Jak jesteś gotowy, klej Scharnhorsta. Jak nie możesz się zdecydować, to rzuć kostką - będzie dodatkowy dreszczyk emocji Wink

RE: Rozważania znad maty - Tuco - 14-05-2021

Ha, ha, ha, Wiesiu, wybór następnego modelu to dylemat stary jak świat ;-)
W moim przypadku wygląda to tak, że planuję sobie co będzie następne, ustalam jakieś listy kolejności, a potem nagle w ręce wpada mi model, który z jakiś powodów mnie zauroczył i w efekcie, pod wpływem spontanicznego impulsu ląduje na macie. A całe planowanie idzie psu w d... ;-)
Z tego też powodu nie mogę Ci nic doradzić ;-) Klej co Ci się aktualnie podoba i co byś chciał mieć na półce.
Moja "metoda" ma zasadniczą wadę - impulsy zdarzają się zdecydowanie za często ;-) co niestety skutkuje rosnącą liczbą modeli niedokończonych... Ale na szczęście potrafię jeszcze do nich wracać ;-)

RE: Rozważania znad maty - wojtus - 14-05-2021

Rolleyes [Obrazek: 89f3e27e24ba88d7.jpg]

RE: Rozważania znad maty - ZbiG - 14-05-2021

Kiedyś, bardzo dawno temu przyjaciel Sokratesa zapytał tego mądrego skądinąd filozofa:
  - Poradź, mistrzu, co mam zrobić: ożenić się, czy nie?
  Sokrates po krótkim namyśle odparł:
  - Cokolwiek zrobisz, będziesz żałował...
  Podobnie jest z doradzaniem, jaki model masz zrobić, czy, jaką ustalić kolejność; - zawsze kusiło będzie Cię to, czego jeszcze nie robisz. 
  Otóż.
  Znam to z autopsji.
  Moja rada: - CARPE DIEM!

RE: Rozważania znad maty - pikowski - 14-05-2021

Ja sugeruję, tak jak Hastur, żebyś się wziął za Sharnhorsta. Odkładasz go już chyba dość długo Smile

RE: Rozważania znad maty - radzias - 14-05-2021

Żeby nie mieć takich dylematów, kleje kilka modeli równolegle i bawię się przednio  Big Grin

RE: Rozważania znad maty - ruto88 - 14-05-2021

Radek pozamiatał Big Grin. "Szarni" jak go nazywamy w dywizjonie, w Twoim wykonaniu sprawi kolejny opad szczęk w Rypinie :Big Grin

PZDR

RE: Rozważania znad maty - Sprudin - 14-05-2021

Chłopaki się wypowiedzieli, ja też już napisałem w innym wątku. Teraz powtórzę z przyjemnością: SCHARNHORST! Smile

RE: Rozważania znad maty - Winek - 14-05-2021

Witam Kolegów

Bardzo, bardzo Wam dziękuję za odzew.
W tym wątku chciałem zebrać pojedyncze głosy, które pojawiały się w ostatnim czasie w różnych wątkach.
I nie zawiedliście mnie.
Wszędzie pojawia się jedno - KLEIĆ SCHARNHORSTA!
TAK JEST! Macie całkowicie rację. Trzeba się zabrać za Scharnhorsta jak zresztą napisałem na samym początku.
Jest jednak małe "ale", o którym uprzedziłem w ostatnim zdaniu.

Oprócz przedstawienia Wam swoich modelarskich dylematów, chciałem w takiej formie poprowadzić małą relację, której nie miało być.
Jak napisałem wcześniej, przed Cuszimą planowałem sklejenie U-47.
Teraz, zainspirowany przez Pikowskiego i Radziasa, namawiany przez ZbiG'a postanowiłem na chwilę wrócić do tej myśli dołączając w ten sposób do tworzącego się Wilczego Stada pod szyldem TPM.
Kolega Radzias otworzył swoją relację klejenia U-47, więc nie będę mieszał na Forum otwierając następną.
W tym wątku, od czasu do czasu, zaprezentuję postępy.
Szkielet kadłuba już jest sklejony:
[Obrazek: thumb_986_14_05_21_11_22_56_14887516.jpeg]
[Obrazek: thumb_986_14_05_21_11_22_56_148872111.jpeg]
Dalsze prace wkrótce.

Nie martwcie się, z szacunkiem odnoszę się do Waszych oczekiwań.
Scharnhorst leży obok i będzie niebawem caponowany. Prace przy obu modelach pójdą równolegle jak sugerowaliście.

RE: Rozważania znad maty - radzias - 16-05-2021

Skoro masz już szkielet z mocowaniami do podstawki, to mniemam, że masz już pomysł jak go do niej zamocować, uwzględniając jeszcze wystający kil ?, pytam bo ja mam z tym jeszcze dylemat.

RE: Rozważania znad maty - Winek - 16-05-2021

Radziu, podobnie jak dotychczasowe kilbloki, mam zamiar przykręcić model do podstawki widocznymi wkrętami.
Jako dystans zamiast bloków planuję dać rurki o średnicy ok. 6-7 mm, nie szersze niż kil, który musi być wzmocniony.
Chwilowo prace zwolniły.

RE: Rozważania znad maty - Winek - 21-05-2021

Witam Kolegów

Postępy są.
Kadłub sklejony, na razie bez sterów i napędu:

[Obrazek: 986_21_05_21_9_38_52_149732494.jpeg]
[Obrazek: 986_21_05_21_9_38_51_14973748.jpeg]

[Obrazek: thumb_986_21_05_21_9_38_58_14975547.jpeg] [Obrazek: thumb_986_21_05_21_9_39_01_14977775.jpeg] [Obrazek: thumb_986_21_05_21_9_38_57_149751714.jpeg]

Podczas krótkiej wizyty u ZbiG’a porównaliśmy kadłuby naszych podwodniaków w skalach 100 i 200. Jak napisałem w innym miejscu, wyglądały śmiesznie, jak ojciec z synem.
Najważniejsze, że powstaje w Trójmieście niezłe wilcze stado, do którego dołączył już Seba77.
I najważniejsze, że chce się nam kleić.

Oprócz tego, zgodnie z zapowiedziami arkusze Scharnhorsta zacaponowane. Za jakiś czas możliwe rozpoczęcie.

RE: Rozważania znad maty - yogi - 21-05-2021

Strach tu coś nawodnego kleić jak w głębinach tyle śmiercionośnych jednostek będzie się niedługo czaić!

RE: Rozważania znad maty - Winek - 22-05-2021

Yogi, buduj port bo powstająca flota podwoda potrzebuje bazy.
Oczywiście swojego podwodniaka też byś tam umieścił.

RE: Rozważania znad maty - ZbiG - 22-05-2021

Baze będziem mieli wew BRĘTOWIE!
  Ewentualnie.
  Tak, że, YOGUŚ - śmiało kolejnego ubota sklejać możesz. Miejsca nie zabraknie...

RE: Rozważania znad maty - Karas - 24-05-2021

@Winek, po takim starcie, to już tylko galeria końcowa. Krótka piłka hehehehe
Kadłubik 1 klasa: ]

RE: Rozważania znad maty - Winek - 26-05-2021

Witam Kolegów

Wczoraj zostałem odwiedzony (nawiedzony) przez Kolegów modelarzy w nowym mieszkaniu.
Dziękuję Kolegom za przyjęcie zaproszenia i przyłączenie się do moich rozważań znad maty.

Najpierw jednak przeprowadzili inspekcję powstającego U-boota.

[Obrazek: 986_26_05_21_9_13_46_14981453.jpeg]
[Obrazek: 986_26_05_21_9_13_46_14981466.jpeg]

Potem rozważania przeniosły się do salonu gdzie przy wodzie rozmownej z zakąską toczyliśmy debatę na różne tematy modelarskie i około.

[Obrazek: 986_26_05_21_9_13_51_149902041.jpeg]
[Obrazek: 986_26_05_21_9_13_51_149901736.jpeg]

Natchniony atmosferą bardzo sympatycznego towarzystwa wracam do dalszych zmagań z kartonami.

Oboje z Elą (moim Managerem) dziękujemy Wam za spotkanie!

RE: Rozważania znad maty - ZbiG - 26-05-2021

Po drogowych perypetiach w drodze od PITERA PANZERA... - korek na obwodnicy sięgał 7 kilometrów! - dojechaliśmy do nowej sadyby WINKA. Niby Gdynia, ale nie Gdynia! Przez co pilot CEVY dał sie zwariować... Przyjęcie było nadzwyczaj serdeczne! Zabawiliśmy małe "co nieco" - prawie do północy! Byłoby zapewne i dalej; gospodarze nasi byli nadzwyczaj gościnni, aliści - komu w droge...
  Trzech budrysów pojechało dzisiaj na Hel powdychać morskie powietrze. Z JODEM!

RE: Rozważania znad maty - Lesio73 - 27-05-2021

Jakie miłe zdjęcia Smile

RE: Rozważania znad maty - 970 - 27-05-2021

no i mimo "obostrzeń", można Big Grin

RE: Rozważania znad maty - Karas - 27-05-2021

To chyba jakieś sabaty, z symboliką 'szatanistyczną' koziołka matołka... no no. Nawet nie byłem świadom, że to takie szemrane towarzystwo.

pozdr: ]

RE: Rozważania znad maty - Lesio73 - 28-05-2021

Moja ulubiona koszulka Cevy Smile

RE: Rozważania znad maty - Andrzej Px48 - 28-05-2021

Wiesiu dziękuję Wam w imieniu swoim i tych dwóch łapserdaków za serdeczne przyjęcie.

RE: Rozważania znad maty - Winek - 29-05-2021

Witam Kolegów

Andrzeju, cała przyjemność po naszej stronie.

Co do dalszych prac.

U-47 prawie ukończony. A że „prawie” robi dużą różnicę, do pełnego ukończenia jeszcze trochę zostało.
Potrzebne uzbrojenie i anteny. Jeszcze trzeba rozgryźć jak te anteny umocować bo z instrukcji niewiele wynika.

[Obrazek: 986_29_05_21_10_28_49_14994930.jpeg]
[Obrazek: 986_29_05_21_10_28_49_149942189.jpeg]

Co do Scharnhorsta.

Jak wspomniałem arkusze zacaponowane. Dosyć dużo tego jak się porówna do U-47, który mieścił się na jednej stronie. Tu arkuszy jest 19 razy więcej.

[Obrazek: thumb_986_29_05_21_10_32_59.jpeg]

Można się brać do roboty. I nie ukrywam, że nawet się chce. Tym bardziej, że w tygodniu dotarła do mnie zakupiona nowość – Anatomy of the schip THE BATTLESHIP SCHARNHORST:

[Obrazek: 986_29_05_21_10_26_58.jpeg]

Na temat tej książki i innej literatury już w relacji.