Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[PYTANIE] o poszycie holownika Atlas II
Witam.

Poszukuję jakichś zdjęć lub planów poszycia wspomnianego holownika (konkretnie podział blach). Jedyne, które znalazłem (jakoś nie umiem dobrze szukać), to te zawarte w relacji z budowy pływającego modelu R/C takiego holownika na innym forum (polecam tę relację dla samej przyjemności oglądania procesu twórczego):

[Obrazek: post-20773-0-50428000-1527368738.jpg]
[Obrazek: post-20773-0-76188000-1540244807.jpg]

Co do podziału wzdłużnego blach poszycia to mniej więcej widać, ale poprzeczne (pionowe) wskazują dla mnie, że takie prostokąty były łączone bez przesunięć.
Czy jesteście w stanie podsunąć jakieś zdjęcia lub ogólną zasadę wielkości i łączenia blach?

Trochę zbędnej, nikomu niepotrzebnej historii:

Od kilkudzisięciu lat moim hobby jest skrytoklejactwo papierzane. Podglądam wszystkie Wasze arcydzieła, które zamieszczacie. Sam nigdy relacji nie założyłem - mam rozgrzebane kilkanaście modeli a zabieram się za nie w śłimaczym tempie - aktualizacje byłyby robione chyba raz na rok.

Jako, że jestem zatwardziałym szczurem lądowym, to nIedawno zakupiłem sobie model holownika Atlas II z wydawnictwa GPM, bo mi sie podoba jego sylwetka, a i autor modelu znany mi jest z forum. Od razu pociąlem szkielet wraz z podposzyciem (które jest zawarte w wycinance oryginalnie - nie kupowałem gotowców-laserowców). Robiłem to (podposzycie) pierwszy raz i nie wyszło mi to w sposób zadowalający.

Kilka lat później wyciągnąłem z szafy taki niedorobiony kadłub i postanowiłem się za niego wziąć, więc go poprawiłem, zaszpachlowałem, wygładziłem, uzupełniłem ubytki, wygładziłem i taki "już-lepiej-wyglądający" kadłub wylądował tym razem NA szafie znowu na kilka lat.

Ostatnio znów mnie naszło na Atlasa (w końcu przez ostatnie kilka lat kadłub patrzył na mnie z wysoka z wyrzutem). Odgrzebałem resztę wycinanki i rozpocząłem ... sklejać co większe duperele. W końcu jak już będę miał trochę wyposażenia na pokładzie, to tym bardziej się rozochocę na skończenie całego modelu.

Obecnie mam już windę kotwiczną, kabestan, polery i majstruję sobie łańcuch kotwiczny. W międzyczasie przymierzając się do skończenia kadłuba postanowiłem, że poszycie zrobię z barwionki (tylko czerwone), bo odcienie z wycinanki różną się znacznie. Ponadto poszycie zaproponowane oryginalnie jakoś brzydko mi się zgrywa w części około-sterowej. Nie po to robiłem podposzycie i wszystko wygładzałem, żeby teraz przykleić oklejki i mieć kanciaste obłości. Dlatego postanowiłem zrobić blachy poszycia z barwionki.

Nie będę tutaj walczył o zgodność z oryginałem co do milimetra. Model również wykonuję z uproszczeniami przewidzianymi w wycinance - taki standard z retuszem, za to najlepiej jak umiem i w sposób sprawiający mi największą przyjemność w stosunku do efektu, jaki osiągnę.

Pozdrawiam
Dziwny

P.S. Tak się właśnie zorientowałem: niedawno kupiłem ten model jako świeżynka w Przeciszowie... w 2018. Ależ ten czas leci.
Odpowiedz
Skoro kleisz to pokaż jak Ci ta winda wyszła...  Rolleyes
No i oczywiście pozostałe elementy również...  Big Grin Bardzom ciekaw tego kadłuba.

Odnośnie Twojego pytania o spawanie poszycia: https://www.prs.pl/uploads/mor_c2.pdf
Są to aktualne przepisy PRS-u dotyczące spraw kadłubowych. Na stronie 37 masz wyjaśnienie jak powinno być według klasyfikatora.

Jeżeli powstał holownik i jest dopuszczony do pływania to na pewno ma konstrukcję odpowiednią do przepisów klasyfikatora, który nadzorował budowę. Jeżeli takie spawanie zostało dopuszczone to może dany klasyfikator ma jakieś przepisy to umożliwiające. Ale taka technologia jest mi nieznana  Big Grin  Może są więksi specjaliści...

A na Cyklopie, którego masz na zdjęciach pływał mój ojciec jako mechanik  Big Grin Big Grin
Odpowiedz