Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fotel do Le Zebre 1:15
Czołem wiara.
Kolega z forum mnie zapytał jak zrobiłem fotel do Zebry więc uznałem, że najlepiej będzie zrobić dla Was wszystkich tutorial, może komuś się przyda...
Efekt jaki udało mi się uzyskać wygląda tak:
[Obrazek: thumb_37_21_11_23_11_00_33.jpeg] [Obrazek: thumb_37_21_11_23_10_59_54.jpeg]  [Obrazek: thumb_37_21_11_23_11_01_25.jpeg]

Od razu muszę zaznaczyć, że musicie wziąć poprawkę na moje odmienne podejście do tego modelu...
U mnie cała skorupa jest wypełniona paskami tektury piwnej co nadaje naturalnej grubości burt co widać o tu:
[Obrazek: thumb_37_21_11_23_11_11_25.jpeg]

Nie powinien to być dla nikogo problem bo szerokość siedziska i oparcia dopasujecie sobie do Waszych modeli używając części z wycinanki.
Najpierw należy uformować siedzisko i oparcie.
Ja je wykonałem naklejając części z wycinanki na tekturę piwną, szlifowałem, podklejałem i dopasowywałem tak długo aż siedzisko ładnie się wpasowało na swoje miejsce Potem dopiero oparcie tak samo: Podklejanie, przycinanie, szlif, dopasowywanie. Na tym etapie w ogóle nie interesuje nas poszarpana powierzchnia fotela ani oparcia Mają dobrze pasować na swoje miejsca i tyle.
Następnie obmyślamy czy chcemy mieć wzór w paski (jak u mnie) czy inny...
Ja założyłem sobie 10 pasków bo tak... Wydrukowałem sobie 4 prostokąty podzielone na te 10 pasków o szerokości fotela i dłuższe o 20mm niż potrzeba na poszycie.
Pierwszy z nich zużyłem na oklejenie siedziska. Tu należy zwrócić uwagę, by paski przebiegały równo i symetrycznie!
Oparcia na razie nie ruszałem....
Drugi prostokąt nakleiłem BCG na papier 200g i jeszcze raz...i jeszcze... Aż uzyskałem pożądaną grubość i teraz tą operację trzeba przeprowadzić możliwie szybko, zanim BCG wyschnie:
Pokroiłem cały prostokąt na paski, zaokrągliłem papierem ściernym krawędzie boczne:
[Obrazek: thumb_37_21_11_23_11_44_07.jpeg]
I korzystając z jeszcze mokrego kleju, ponaklejałem bez żadnych załamań paski na siedzisku:
[Obrazek: thumb_37_21_11_23_11_36_25.jpeg]
Jak już były wszystkie na swoim miejscu i porządnie klej wysechł, można było część odwrócić i poobcinać naddatki  od spodu, przymierzyć do miejsca w kabinie, wyoblić lekko papierem krawędzie  i tyle...
[Obrazek: thumb_37_21_11_23_11_51_09.jpeg]
Teraz dopiero możemy brać się za oparcie:
Zanim je okleimy w paski trzeba sprawdzić ile nam przybyło od siedziska, czy po doklejeniu pasków na oparcie nie będzie nam ono wystawało ponad burtę i ewentualnie ściąć dolną krawędź oparcia o tyle ile potrzeba.
Jak już to jest ogarnięte, należy oparcie okleić tak jak siedzisko tym wspomnianym prostokątem we wzorki i tu należy zwrócić uwagę, by się one zgrywały na łączeniu siedzisko- oparcie.
Jak jest ok to można oklejać paskami, ale!
Tym razem zaczynamy od środka:
[Obrazek: thumb_37_21_11_23_11_58_59.jpeg]
A dlaczego? Ano dlatego, że po bokach przyjdzie nam wyprawiać nie lada wygibasy do czego niezbędny jest mokry jeszcze BCG między wszystkimi warstwami pasków, o którym już wspominałem...Przy siedzisku nie był tak niezbędny ale przydatny żeby "poćwiczyć" przy względnie łatwym formowaniu i przed tym co nas teraz czeka...
A czeka nas naciąganie, wyginanie i dociskanie wąskiego i grubego, jak by nie było, paska w kilku kierunkach jednocześnie....
[Obrazek: thumb_37_21_11_23_12_07_35.jpeg] [Obrazek: thumb_37_21_11_23_12_09_29.jpeg]

[Obrazek: thumb_37_21_11_23_12_12_08.jpeg] [Obrazek: thumb_37_21_11_23_12_13_55.jpeg]
Jak już mamy wszystko uformowane jak należy i wyschnięte, wystarczy poodcinać z tyłu wszystko co niepotrzebne:
[Obrazek: thumb_37_21_11_23_12_16_38.jpeg]
Przeszlifować papierkiem, przygładzić BCG  i można zasiadać na swoim nowym stylowym fotelu...

[Obrazek: thumb_37_21_11_23_12_23_43.jpeg]
Koniecznie z dużym kuflem melisy....Po takiej pracy należy się PDT_Armataz_01_34
EDIT:
Przepraszam, zapomniałem dodać, że fotel został pomalowany akrylem ModelMaster 4797 Panzer Schokoladenbraun RAL8017
Pozdr.
Odpowiedz
Tapicer, he he - dzięki za tipa. Efekt genialny!
Właściwie to tak to sobie wyobrażałem, ale teraz już wiem na pewno!

p.s.
trzecie zdjęcie źle się podlinkowało, chyba przed ostatnim [/url] jest niepotrzebna spacja.
"Duma mnie rozpiera jak groch jelita frontowego oficera"
Odpowiedz
Brawo! Uwielbiam takie wpisy pokazujące warsztat krok po kroku. Wiem, że to trudne i czasochłonne ale za to wiedza dla innych bezcenna. PDT_Armataz_01_34
Odpowiedz