Forum używa ciasteczek
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

A cookie will be stored in your browser regardless of choice to prevent you being asked this question again. You will be able to change your cookie settings at any time using the link in the footer.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co by tu na początek po latach na matę wziąć?
Witam wszystkich!

Zapytam wprost – jaki model czołgu z aktualnej oferty całej rzeszy wydawnictw, polecilibyście komuś kto kiedyś sklejał modele kartonowe (jakieś 15 lat temu). Rzecz jasna czynił to wówczas jako dzieciak więc i warsztat jego był mocno ograniczony (brak narzędzi Olfa, brak retusz, itp.). Ale zapał był i choć modele owe wyglądały jak wyglądały, to ów jegomość trochę ich poczynił ku własnej radosnej twórczości. Teraz zaś natchniony lekturą internetu oraz zaopatrzony w cały arsenał narzędzi i klejów wraca do hobby.

Chodzi o coś niezbyt skomplikowanego. Efektownego graficznie bo będzie to standard. Może być bez wnętrza, a jak będzie z wnętrzem, to najwyżej się je pominie. Okres historyczny i front działania nie grają roli. Cena dowolna.

Dziękuję za wszelkie sugestie!
Odpowiedz
Coś takiego chodzi mi po głowie:
- Samochód pancerny Wz.29 (Sklej Model)
- Rumuńskie działo samobieżne M5 MAREŞAL (Sklej Model)
- Su-122 (Answer)
- PzKpfw II Ausf. C (Haliński)

Gdyby nie wymóg grafiki, to wrzuciłbym jeszcze np. Sd.Kfz. 132 Marder II (WAK).
Odpowiedz
Polecam znaleźć jakąś fajną relacje konstrukcji które Cię interesują, jeśli budowa jest skończona, a wynik satysfakcjonujący, nie ma co się zastanawiać, tylko trzeba brać i jechać z tematem. Dobra relacja na podkładkę aby znać słabości opracowania i ewentualne mankamenty to podstawa.
[Obrazek: J8HtZWI.png]
Odpowiedz
Cześć.

Jak tam czytam o czym tak rozmyślasz, to ja tam bym wrócił do korzeni..... Takie 7TP z MM na rozruch paluchów wcale by nie było złe. Bryła nawet nie skomplikowana, troszku napocisz się przy wózkach koł jezdnych, ale wiem że są do ogarnięcia. Gąski póki co płaskie. Jak go skończysz to i plauchy będą już w formie, a chrapkę nabierzesz na coś z pojedynczymi ogniwami. Przy okazji ( może ) zaliczysz powrót do przeszłości Wink Chociaż sklejam głównie pojazdy kołowe cywilne to 7TP kiedyś popełniłem i sam mam na niego chrapkę Big Grin
Odpowiedz
Ja polecam na rozruch wszelkiej maści opracowania Pawła Mistewicza np. Chi-he wydany w Małym modelarzu.
Odpowiedz
Albo wszystko co jest w Kartonowej Kolekcji
Odpowiedz
@dexter:
Nie zgodzę się. Nie wszystko z KK jest dobre na rozruch - poleciłbyś Łosia, czy też może Chi-Ri?
Odpowiedz
(13-12-2021, 11:43)skarczew napisał(a): @dexter:
Nie zgodzę się. Nie wszystko z KK jest dobre na rozruch - poleciłbyś Łosia, czy też może Chi-Ri?

Czemu nie, bardziej skomplikowane ale i tak miłe dla rozruchu. Czasami ludzie chcą czegoś dużego i skomplikowanego na sam początek i tak bym się nie bał tego modelu Smile
Odpowiedz
Hmm,może ten zestaw Falaise 1944 z WAK-u..
Odpowiedz
(14-12-2021, 11:03)dexter napisał(a): Czemu nie, bardziej skomplikowane ale i tak miłe dla rozruchu. Czasami ludzie chcą czegoś dużego i skomplikowanego na sam początek i tak bym się nie bał tego modelu Smile

Rozumiem i generalnie się zgodzę, ale... akurat tutaj w pierwszym poście autor mowił o czymś "niezbyt skomplikowanym i efektownym graficznie" Tongue .
Odpowiedz
Bardzo Wam dziękuję!
W sumie, sam nie wiem… Przeglądam oferty wydawnictw ale… Jak ktoś powyżej napisał – może być coś nieco bardziej skomplikowanego. A co z tego wyjdzie, to się okażę. W końcu nie sklejam na międzynarodową wystawę tylko na własna półkę Wink
Odpowiedz
Cześć Algarotti

Skąd jesteś Ty lub ten, o którym piszesz?
Jeśli nie chcesz tego ujawniać na forum, napisz na priv.
Może warto porozmawiać osobiście?
Mam różne modele na zbyciu, może pomogę w wyborze.
Pozdrawiam Wszystkich

Winek (WiesławK)

[Obrazek: 3001_30_06_20_1_44_47.jpeg]
Odpowiedz
(16-12-2021, 07:22)Winek napisał(a): Cześć Algarotti

Skąd jesteś Ty lub ten, o którym piszesz?
Jeśli nie chcesz tego ujawniać na forum, napisz na priv.
Może warto porozmawiać osobiście?
Mam różne modele na zbyciu, może pomogę w wyborze.

Cześć Winek

Konkretnie chodzi o mnie. Piszę ze stolicy.
Odpowiedz
(16-12-2021, 07:49)algarotti napisał(a): Konkretnie chodzi o mnie. Piszę ze stolicy.

Jeśli tak, to zapraszam w sobotę o 17 na spotkanie w DOK-u przy ul. Kajakowej, więcej szczegółów tutaj: https://papermodels.pl/thread-10436.html
Odpowiedz
messer Bardzo serdecznie dziękuję za zaproszenie Ale… siedzę na kwarantannie. 
Podrzućcie proszę zatem jakiś temat tutaj na forum. Sklepów internetowych jest mnóstwo. Może zatem coś do świąt dojdzie.

Mały edit!

Tak na szybko, po zrobieniu lekkiego rekonesansu w necie przychodzą mi do głowy takie oto modele:
T-34/76 UZTM 1942 – Angraf
StuG III Ausf. G – również Angraf
PzKpfw III ausf. M – Modelik
T-38 - Modelik
BT-5 Modelik
Lub coś w ten deseń. Rozumiem, że pewnie są zbyt skomplikowane? Cóż, najwyżej się wyłożę i będę miał za swoje Wink
A swoją drogą, teraz dopiero się dopatrzyłem – skarczew pośród swoich propozycji wymienił PzKpfw II od Halińskiego. Czy ja dobrze widzę? Ponoć – nie wiem, bo nigdy nie sklejałem – modele Halińskiego to wybitne modele dla wybitnie doświadczonych modelarzy?
Pozdrawiam
Odpowiedz
OK, dobra, nie było sprawy... Paczka już i tak raczej do świąt nie dojdzie, zatem...
Dziękuję za dotychczasowe komentarze i serdecznie pozdrawiam.
Odpowiedz
Dzięki za odpowiedź.
Jak widać w W-wie będziesz miał spore wsparcie.
Niemniej jednak do zobaczenia na Babarybie w czerwcu 2022.
Pozdrawiam Wszystkich

Winek (WiesławK)

[Obrazek: 3001_30_06_20_1_44_47.jpeg]
Odpowiedz
Dzięki Winek ale jak jest sam widzisz... Zapytałem, który z w/w modeli by się nadał i co? I cisza...
A na spotkania tego typu i tak czasu nie mam. Nie mniej za zaproszenie bardzo dziękuję Smile
Odpowiedz
@algarotti:
Czasami trzeba dać ludziom parę dni na odpowiedź, bo nikt chyba nie siedzi cały czas przed klawiaturą Wink .

Tak to widzę:
T-34/76 UZTM 1942 - NIE
StuG III Ausf. G - NIE
PzKpfw III ausf. M - OK
T-38 - MOŻE
BT-5 - MOŻE

Jeśli koniecznie chcesz Answer, to polecałbym raczej wspomniany wcześniej Su-122.

W sprawie modeli od Hala, to nie wszystkie są super turbo mega skomplikowane. I też nie wszystkie Hale są super dokładnie zaprojektowane...
Wspomniany PzKpfw II od Halińskiego to model M. Sobla, dość przystępny i z fajną grafiką, wiele razy sklejony i znany. I merytorycznie lepszy od wielu współczesnych produktów, pomimo tego że wydany był 23 lata temu. Poza gąsienicami z pojedyńczych ogniw jest co najwyżej średnio trudny.

Arkusze możesz obejrzeć tutaj: https://www.mojehobby.pl/products/PzKpfw-II-Ausf-C.html
Generalnie polecam ten sklep jako wspaniałe miejsce do poznania zawartości arkuszy Smile .

EDIT:
Sprawdź PW.
Odpowiedz
skarczew - serdecznie dziękuję Smile Zapytam jeno po czym wnosisz, że np. PzKpfw III z Modelika się nada, a pozostałe raczej nie lub wybitnie nie?
Przy wydawnictwie Answer się nie upieram. Ot, zwyczajnie te akurat modele wizualnie przypadły mi do gustu. A że projektanci i /lub wydawcy graficznie nas nie rozpieszczają, to inna sprawa... Wiem np. że początkującym lub/i nawróconym zaleca się Kartonową Kolekcję. Ale tam nie ma nic ciekawego. No, może jeszcze ten Crommwell.
Sklep mojehobby znam i cenię Smile jeszcze z czasów gdy trochę składałem plastiki ale... To zupełnie inna historia i dziś nawet nie chciałoby mi się do niej wracać.
Pozdrawiam Smile
Odpowiedz
@algarotti:
PzKpfw III z Modelika jest OK, bo widziałem go już sklejonego, i podoba mi się podejście autora do tematu.
T-34/76 UZTM 1942 i StuG III Ausf. G - NIE, bo są problemy z merytoryką, moim zdaniem.
T-38 - model ok, ale może mieć zbyt drobne detale jak na początek.
BT-5 - osobiście nie podoba mi się grafika, co było warunkiem w pierwszym poście. Zamiast tego egzemplarza wolałbym darmowy model BT-5 od Ruskich Inżynierów.
Odpowiedz
Jak dla mnie tematyka fajna ale dość trudna jak na sam początek, ale ja jestem zdania że można spróbować jednak podejść do tematu dość krytycznie.
Odpowiedz
A ja bym był za tym, żebyś zaczął coś budować, wszystko jedno co. Wybierz coś, co do siebie przemawia, co cię czymś zafascynowało. Ryzyko, że „nie wyjdzie” jest zawsze, ale o to moim zdaniem w ogóle nie chodzi. Modelarstwo to w pierwszym rzędzie pasja. Wypróbuj sam, co ci leży, mierz siły na zamiary...
Pozdrawiam
Henryk
Odpowiedz
Witam i dziękuję
skarczew – Co się tyczy merytoryki, to na moim obecnym poziomie zaangażowania w modelarstwo, ma ona czwarto planowe znaczenie. Może za kilka (naście) sklejonych modeli zacznę się zastanawiać czy zamieszczony w wycinance projekt jest zgodny z jakąś tam monografią czy nie? Na razie liczy się dla mnie dobra sklejalność  Smile
henkos – Tak chyba jednak postąpię. Dziś już w prawdzie nic nie zamówię, bo i nie zdąży dotrzeć. Ale po świętach na bank coś tam wybiorę  Smile
Pozdrawiam
Odpowiedz
@algarotti:
Na monografie także bym uważał Wink . Jeśli kierujesz się sklejalnością modeli, to popatrz na wskazówki w PW Smile .
Odpowiedz