![]() |
[R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Wersja do druku +- PaperModels.pl (https://papermodels.pl) +-- Dział: Kartonowy świat. (https://papermodels.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: RELACJE z budowy naszych modeli. (https://papermodels.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 (/showthread.php?tid=12347) |
[R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Mateusz - 11-06-2024 Witam, na mate wrzucam model JELCZ-BERLIET PR-100 z Modelika w skali 1:25. Wydanie I, model offsetowy. Nie jest to wznowienie laserowe. Model sklejany w standardzie (takie założenie początkowe), z wykorzystaniem laserów. Projekt znanego i lubianego (a może i nie? ?) P. Andrzeja Maciejczak. Okładka dla zasady: ![]() Skąd pomysł na ten model? Skończyłem Stara 12.185, mata pustki nie lubi ![]() Wrażenia z modelu Model pokryty caponem jedną warstwą od strony zadrukowanej. Różnice w kolorach - ogromne. Mało rysunków a wiadomo - w książkach każdy najbardziej lubi obrazki ? ogólne wrażenie słabe, głos rozsądku mówi - "zostaw to". Okej, bierzemy się do roboty ?? Budowa cz. 1 Instrukcja mówi, aby zacząć od podwozia - tak też zrobiłem. Płyta podłogowa składa się z dwóch części. Dwa całkowicie różne odcienie szarego ? między wzdłużnice ramy wklejamy poprzeczki - są za krótkie o kilka mm. Przedłużam je wykorzystując zapas koloru i karton 1mm. Poprzeczki nie zgrywają się z podwoziem a wzdłużnicą ramy - tnę ramę, sztukuje w środku, próbuje wszystko zgrać i przyklejam po podłogi. Wykorzystane 50% zapasu koloru czarnego. Zaczynam bać się modelu i etapów z elementami karoserii. Wygląda to obecnie jak na zdjęciach. Rama i poprzeczki mają łączną grubość 2,4mm - czemu nie zastosowano w tym wypadku oklejenia części niezadrukowanych? Retusz byłby zbyt rzucający się w oczy, wykorzystałem znowu zapas koloru aby okleić te miejsca. ![]() ![]() ![]() Zrobiłem również zbiornik paliwa. Co dziwne - wszystko pasowało idealnie. Klejony metoda bezretuszową, elementy cięte pod kątem klejone BCG. ![]() ![]() Budowa cz. 2 Dalej z kolejnością instrukcji - zrobione tylne zawieszenie jak można to tak nazwać ![]() ![]() Wklejony został zbiornik paliwa (pasuje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Budowa cz. 3 Zawieszenie przód - spasowanie w miarę poprawne. Zresztą - nie ma co tam skopać ![]() ![]() Z rozpędu wyciąłem również wszystkie elementy kół. Raczej opon i części felgi ![]() ![]() ![]() I pogrupowane w organizerze ![]() ![]() No i na tym kończymy przyjemności ![]() ![]() Odwrotnie - dopasowując koło do bieżnika nie pasuje bok opony ![]() ![]() ![]() Część środkowa boku opony została w wymiarach z wycinanki. Cześć zewnętrzna jest skrócona, do części wewnętrznej brakuje materiału (jak widać jest dziura) ![]() ![]() Budowa cz. 4 Koła ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Po sklejeniu do kupy zaczyna wyglądać jak koło: ![]() Jeszcze trochę szlifu: ![]() Trochę podkładu: ![]() Trochę kolorków, śrubek, nakrętek i przednie koła gotowe: ![]() ![]() Laserów koniec końców nie wykorzystałem, jedynie bieżnik bo reszta była przerabiana i dopasowywana, aby jako tako zgrać całość ![]() Budowa cz. 5 Koła tylne powoli powstają (raczej felgi bo opony są gotowe) - w międzyczasie powstały stopnie wejściowe ![]() ![]() ![]() Druga sprawa to błędnie zaprojektowana część boczna - jest za krótka przez co robi się szpara ![]() ![]() Oczywiście szarego koloru jako zapasu nie ma ![]() ![]() ![]() Bok został przedłużony i ostatecznie podesty powstały. Część stosunkowo prosta i szybka okazała się kłopotliwa i czasochłonna ![]() ![]() ![]() Do następnego ![]() RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - mirkuch - 11-06-2024 Zanosi się na super wykonany model ![]() RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Mateusz - 26-06-2024 (11-06-2024, 09:47)mirkuch napisał(a): Zanosi się na super wykonany model Dzięki ![]() Budowa trwa dalej - wykonana cała zabudowa środka tj. nadkola przednie, tylnie, podest kierowcy, podest tylni. Większych zastrzeżeń nie było, ot proste pudełeczka sklejone bezretuszowo. ![]() ![]() ![]() ![]() Do czasu wklejania cz. 40 imitującego komorę silnika. Część jest za mała co do otworu w podeście tylnym. Może inaczej - to wycięcie w podeście jest za duże, przez co wokół były brzydkie szpary (ok. 0,7mm na stronę) ![]() ![]() ![]() Do następnego ![]() RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Lukee - 26-06-2024 Fiu fiu... Jak na razie widzę perfekcyjnie sklejone pudełka ![]() ![]() Dopiero teraz zauważyłem tę relację... RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Karas - 27-06-2024 Bardzo przyjemne dla oka te Twoje elementy, poza tym mimo pewnych trudności, widać, że ogarniasz kuwetę, dobrze wróży. Szlif krawędzi robi mega robotę. RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Mateusz - 27-07-2024 Lukee, Karas dzięki ![]() Temat przewodni - silnik. A raczej wyposażenie cz. 40 (widocznej w poprzednim poście) w pudełeczka, walce, druciki, pręciki itd. mające za zadanie imitować jednostkę napędzającą ten jakże ciekawy pojazd ![]() Dla przyszłych budujących model - pamiętajcie o ZOZ (czyt. zasada ograniczonego zaufania ![]() ![]() ![]() ![]() Dalej powstały ww. pudełeczka, wyposażone w śrubki, nakrętki. Ot nic specjalnego ![]() ![]() Po złożeniu wszystkiego do tzw. "kupy" prezentuje się to tak: ![]() Coś tam dodane, coś przerobione aby jakkolwiek przypominało to oryginalnie zamontowany tu silnik Berliet V800 ![]() Następną częścią relacji będą fotele/siedziska/taborety (niepotrzebne skreślić). Powoli się wycinają: ![]() Do następnego ![]() RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Lukee - 27-07-2024 To przedostatnie zdjęcie wygląda jak jakaś wypasiona NVIDIA... ![]() RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Mateusz - 27-07-2024 (27-07-2024, 09:12)Lukee napisał(a): To przedostatnie zdjęcie wygląda jak jakaś wypasiona NVIDIA... RTX lat 70 ![]() RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Berni - 28-07-2024 Czysty, klasyczny standard.... Ładnie RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - żółtodziób - 29-07-2024 [ Następną częścią relacji będą fotele/siedziska/taborety (niepotrzebne skreślić) ] optuję za siedziska . Taboret nie ma oparcia. Do dziś pamiętam tę rurkę w oparciu wpijającą się w plecy ![]() Za czystość polepienia ??? RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Mateusz - 14-09-2024 Lekki przestój spowodowany sezonem urlopowym za mną - wracamy do modelu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dwustronne: ![]() Pojedyńcze: ![]() Podwójne: ![]() Zbliża się niewątpliwie kluczowy moment w klejeniu - ściany boczne, przednia oraz tył. Okaże się w którą stronę pójdzie relacja - ku powolnemu końcowy czy ... dorabiamy skrzydła i puszczamy przez balkon ![]() Do następnego ![]() RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Mateusz - 03-10-2024 Ten post miał wyglądać trochę inaczej. Po części z budowy z fotelami chciałem pokazać spasowane już ściany boczne z podłogą - zmieniłem koncepcję i napiszę co nieco trochę wcześniej ![]() ![]() Do rzeczy - powstała jedna spasowana (może złe słowo - na ten moment myślę, że spasowana) z podłogą ściana boczna - ta trudniejsza z otworami na drzwi wejściowe, z wklejonymi szybkami z zrobioną uszczelką szyby (o tym dalej): ![]() ![]() ![]() ![]() Jako, iż do modelu posiadam lasery i chciałem wykorzystać je klejąc boki. No właśnie, chciałem... ![]() ![]() Widoczne przesunięcie jednego okna i drzwi. I to dosyć spore ![]() ![]() ![]() Byłem zmuszony odrysować szablony sam i wydziergać je ręcznie, co również polecam przyszłym budującym ten wehikuł ![]() ![]() Jedziemy dalej ![]() ![]() Nie lubię retuszu części "grubych", a takimi były otwory okienne. Zostały one zapaćkane mieszanką wikolu, wody, czarnej farby o konsystencji dosyć wodnistej. Takiej hmm rozlewającej się po krawędzi a nie dającej grubej spoiny ![]() ![]() Tyle na dziś. Następna część nie wiem kiedy i nie wiem o czym :papa: RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Karas - 04-10-2024 Ja mam pytanie techniczne, czy Ty i kolega Technics, nie jesteście przypadkiem jedną i tą samą osobą? hehe, prezentujecie niemal identyczny styl wykonu. RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Mateusz - 04-10-2024 (04-10-2024, 12:58)Karas napisał(a): Ja mam pytanie techniczne, czy Ty i kolega Technics, nie jesteście przypadkiem jedną i tą samą osobą? hehe, prezentujecie niemal identyczny styl wykonu. Nie jesteśmy ![]() ![]() RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Lukee - 04-10-2024 No to Mateusz - potraktuj to jako specjalne wyróżnienie ![]() Ciekawi mnie ta uszczelka - możesz napisać coś więcej? Wygląda perfekcyjnie choć chyba za mało odstaje od powierzchni ściany. Jakieś proporcje mieszania czy "na oko"? Jakiegoś szablonu użyłeś? RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Mateusz - 04-10-2024 (04-10-2024, 04:30)Lukee napisał(a): No to Mateusz - potraktuj to jako specjalne wyróżnienie Zostaje podziękować ![]() Tworząc uszczelkę nie miałem na celu robienia krawędzi półokrągłej bo tak nie wyglądało to w oryginale. Celem było wygładzenie krawędzi aby pozbyć się faktury kartonu i ścięcia lekko krawędzi co moim zdaniem udało się hm zadowalająco ![]() Mieszankę wikolu, wody i farby Vallejo robiona na oko. Do konsystencji dosyć wodnistej - nakładane wykałaczką. Tak, aby można było specyfikiem przeciągnąć po środku krawędzi i rozpływała się na boki. Po przeschnieciu przeszlifowane w celu wyrównania papierem P1000 i zabieg powtarzany - tak w kółko 4 razy ![]() RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - ges - 11-10-2024 O! Kolejny ciekawy, dla mnie, temat i kolejny wielki podziw za determinację i chęć ukończenia. Co się dzieje z tymi modelami/opracowaniami? Można odnieść wrażenie, że na okładkach powinny być obowiązkowe naklejki "Dla przyszłych budujących model - pamiętajcie o ZOZ"? To jest strasznie demotywujące. Super relacja! RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Piterski - 11-10-2024 Robota benedyktyńska, a model nie dla początkującego, bo jego budowa wygląda jak gra w szachy. Trzeba zaplanować kilka ruchów do przodu co i jak wykonać z czym pomierzyć by się dało to skleić w sensowną całość. Trochę tego nie rozumiem bo to model projektowany za pomocą komputera, czyli nic nie powinno być za krótkie o obwodach pasków kół nie wspominając. Błędy poważniejsze niż przy ręcznie rysowanych modelach z starych MM. Tym bardziej jestem pełen podziwu do twojego samozaparcia i wytrwałości. Mam też pytanie czy szyby są już wklejona a jeśli tak to z jakiego konkretnie materiału je wykonałeś i czym kleisz do kartonu? Zastanawiam się czym bezpiecznie można zastąpić kleje typu butapren. RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Mateusz - 14-10-2024 (11-10-2024, 10:49)ges napisał(a): O! Kolejny ciekawy, dla mnie, temat i kolejny wielki podziw za determinację i chęć ukończenia. Dzięki ![]() ![]() (11-10-2024, 12:48)Piterski napisał(a): Robota benedyktyńska, a model nie dla początkującego, bo jego budowa wygląda jak gra w szachy. Każdy następny ruch jest zagadką ![]() ![]() Szyby są już wklejone. Wykonane są z płyty styrenowej przeźroczystej - dokładnie Tamiya 70126 o grubości 0,2 mm. Ze względu na grubość zrobiłem wgłębienie w naklejanym kartonie aby nie było "wybrzuszenia" przy sklejeniu dwóch połówek boku. Klejone wszystko klejem Microscale Metal Foil: ![]() Klej fantastyczny. Co do techniki - smarujemy jedną z powierzchni (w moim wypadku był to bok z tektury 1mm). Dosyć grubo. Czekamy do całkowitego wyschnięcia, aż klej zrobi się przeźroczysty. Przykładamy folię, dociskamy i mamy sklejone. Klej działa jak taśma dwustronna - nic nie wypływa na folię, przez co klejenie jest bardzo czyste ![]() RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Piterski - 15-10-2024 Dzięki Mateusz, to będzie kolejny obowiązkowy zakup. RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Mateusz - 27-10-2024 Budowa cz. 10. W przerwie nad lewym bokiem wyskrobałem nagrzewnicę i fotel kierowcy: ![]() ![]() ![]() Nagrzewnica jak nagrzewnica, zwykłe pudełko. Fotel ma dosyć fikuśny kształt - testuje nowo poznany sposób z fazowaniem krawędzi za pomocą dremela: ![]() Na ten moment jestem bardzo zadowolony z efektów ![]() ![]() Do następnego ![]() RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Piterski - 28-10-2024 Bardzo dobrze wykonane elementy. Krawędzie cieniowałeś, a jak z liniami gięcia? Czy tylko trasowane czy może robiłeś z drugiej strony skośne podcięcie lub rowek. Chyba kiedyś przed laty takie techniki pokazywał Syzyf na niebieskim forum. Mam w domu dremelek i czasem go stosuje, wprawdzie nie do modelarstwa, ale naszła mnie taka refleksja BHP. Przy precyzyjnym wykonaniu cześć w modelu, ja osobiście często pracuje z głową blisko części. Te tarczki wbrew pozorom są bardzo kruche dlatego nie robił bym tego bez okularów chroniących oczy. RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Lukee - 28-10-2024 A coś bliżej z tym nowo poznanym sposobem na wykorzystanie dremela? Twoje "pudełka" wyglądają zaje..ście ![]() RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - Mateusz - 28-10-2024 (28-10-2024, 10:14)Piterski napisał(a): Bardzo dobrze wykonane elementy. Krawędzie cieniowałeś, a jak z liniami gięcia? Czy tylko trasowane czy może robiłeś z drugiej strony skośne podcięcie lub rowek. Chyba kiedyś przed laty takie techniki pokazywał Syzyf na niebieskim forum. Dziękuję ![]() Linie gięcia w przypadku pudełka to sprawa dosyć prosta - część odwrócona na część niezadrukowaną i na linii gięcia wycięty tzw. "trójkąt". Natrasowana linia gięcia, następnie do tej linii ze strony prawej i lewej wycięta pod kątem faza, aby po zgięciu krawędź fajnie się schodziła. Dodatkowo przy zginaniu "rower" zalewam lekko klejem BCG - krawędź gięcia jest wtedy mocna mimo pocienienia papieru. Warto brać pod uwagę, że klej BCG ściąga "materiał" więc warto zostawić zgięcie do wyschnięcia, aby nie było niespodzianek ![]() Z kwestią BHP jest ona w moim przypadku hmm do modyfikacji i poprawy ![]() (28-10-2024, 11:13)Lukee napisał(a): A coś bliżej z tym nowo poznanym sposobem na wykorzystanie dremela? Dziękuję ![]() ![]() W jedną rękę część (lub w pencetę), w drugą Dremel. Rękę ze szlifierką opieram na biurku, ruszam drugą z częścią i jeżdżę po krawędzi, aż efekt będzie satysfakcjonujący ![]() RE: [R] Autobus Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 - żółtodziób - 01-11-2024 są specjalne imadełka do szlifierki robione przez proxxona ale drogie - ok 170 pln . Może znajdzie się coś tańszego. Można też sobie coś wystrugać z drewna+sklejki. Fajną opcją jest też wałek giętki. |